Avslutningsseminar Fartein Valen-prosjektet

NFR-prosjektet «Fartein Valen (1887-1952) - atonal nybrottsmann og modernistisk tradisjonsbærer» avsluttes 14.-15. september med seminar, filmvisning og konsert. 

I prosjektet har det blitt forsket på komponisten fra Valevåg fra ulike innfallsvinkler: fra kritiske edisjoner og katalogisering av verk til samling av alle Valens brev mellom to permer, musikkestetisk analyse og kulturhistoriske studier. I tillegg har en rekke utøvere bidratt med fortolkninger og som samtalepartnere underveis. Seminaret torsdag vil gi innblikk i bredden av dette arbeidet.

På fredag går visningen av filmen med Valens fiolinkonsert (1950) og panelsamtalen inn i Ultimafestivalenss åpne dag på sentralen. Elise Båtnes er solist når Oslo-Filharmonien fremfører fiolinkonserten samme kveld.

Alle interesserte er velkommen til å delta på hele eller deler av programmet, lett servering inkludert.

PROGRAM 

Torsdag 14. September kl. 10-16, NASJONALGALLERIET i Oslo, auditoriet (NB - nytt sted)

kl. 10.00-10.15: Velkommen - ved Arnulf Mattes, prosjektleder

                          Intermezzo op. 36 - Sanae Yoshida, piano

kl. 10.15-11.00: Om Valens brev - Arvid Vollsnes, professor emeritus

kl. 11.00-11.45: Om den nye Valenkatalogen og kritiske Valenutgaver - Bjarte Engeset, dirigent og leder av Norsk Musikkarv

kl. 11.45-12.45: Lunsj

kl. 12.45-13.05: Fiolinsonaten op. 3 - Tor Johan Bøen, fiolin og Sanae Yoshida, piano

kl. 13.05-13.35: Inderlighet bak maktens beskyttende murer? Valens atonale gjennombrudd og den tyske estetikkens hegemoni – Arnulf Mattes

kl. 13.35-13.45: Preludium og fuge op. 28 - Joachim Kwetzinsky (piano)

kl. 13.45-14.00 Kaffe

kl. 14.00 -14.30: Kontrapunkt og klang i orkesterkomposisjonene - Thomas E. Møller, PhD-stipendiat

kl. 14.30-15.10: Verdensborgeren Valen og hans Drei Gedichte von Goethe, opus 6 - Astrid Kvalbein, postdoktor og Joachim Kwetzinsky, piano.

kl. 15.10 -16.00: Panelsamtale til avrunding, ordstyrer Ingrid Loe Dalaker

Fredag 15. september kl. 14–16.30, SENTRALEN, GYMSALEN  – samtale og filmvisning

Universalisten fra Valevåg

”En kjent norsk komponist”, stod det i Dagbladet da Fartein Valen-statuen ble vandalisert i Sveio i vår. Men hvem var denne kunstneren som tross sitt stillfarne vesen provoserte og rørte så mange i sin samtid, både i Norge og ute i verden?

Ledet av Bodil Maroni Jensen vil Astrid Kvalbein, Arnulf Mattes og Ivar Roger Hansen snakke om Valen i hans samtid, om nasjonalismen og modernismen som skapte bølger av konflikter mellom norske komponister like før og etter andre verdenskrig. Hvorfor skjelte David Monrad Johansen ut sin venn og læremester Valen i godt lag på Theaterkafeen in 1938, og sa han virkelig at ”atonal rimer på amoral”?

Vi skal dessuten se filmen som ble brukt for å markedsføre Valen og fiolinkonserten hans internasjonalt, og høre hvordan det hadde seg at prinsesse Margaret fikk overrakt partituret til verket på et stor arrangement i London i 1952.

Om bidragsyterne

Arnulf Mattes og Astrid Kvalbein er begge tilknyttet forskningsprosjektet «Fartein Valen - atonal nybrottsmann og modernistisk tradisjonsbærer» ved Universitetet i Oslo (som leder/forsker og postdoktor) og Ivar Roger Hansen er forfatter av biografien Mot fedrenes fjellom David Monrad Johansen.

Bodil Maroni Jensen er frilans journalist med ny musikk, ny musikkdramatikk og klassisk musikk som spesiale. Hun jobbet mange år i NRK radio, og ble særlig godt kjent som programleder for "Musikk i Brennpunktet".

KONSERT 

Sted: SENTRALEN kl. 19:00

Oslo-Filharmonien framfører Fartein Valens fiolinkonsert samt verk av Maj Sønstevold, Arvid Kleven og Jan Erik Mikalsen. Dirigent: Christian Eggen, solist: Elise Båtnes.

http://ultima.no/events/oslo-filharmonien

Seminaret og panelsamtalen i regi av Fartein Valen-prosjektet går inn i Ultima Academy og Norsk Komponistforenings 100-årsjubileumsprogram.

Publisert 11. sep. 2017 12:59 - Sist endret 11. sep. 2017 12:59